Croissant
Opublikowano: 31.05.2021 r.
Ciasto francuskie, jajko, cukier. To wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia przepysznych croissantów! Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku – te smakołyki podbiją każde śniadanie. Proste składniki i prosty przepis, a efekt zachwyci każdego miłośnika wypieków.
Składniki dla 12 porcji:
- Ciasto francuskie - 450 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 35 g (3 łyżki)
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek, miska
Przepis krok po kroku
- Rozmroź ciasto francuskie i pokrój w trójkąty (najlepiej równoboczne).
- Rozgrzej piekarnik do 200 C.
- Zwijaj je w rulon zaczynając od podstawy trójkąta.
- Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić odstęp miedzy rogalikami, ponieważ ciasto urośnie.
- Roztrzep jajko, posmaruj nim rogaliki i posyp cukrem.
- Piecz 15 minut w 200 C.
Komentarz dietetyka
Croissant nie jest zbyt "zdrowym" wypiekiem, ponieważ zwykle składa się z białej mąki pszennej i dużej ilości masła, ale pamiętaj, że w zdrowej diecie, od czasu do czasu, jest miejsce także na takie przyjemności.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny