Creme brulee thermomix
Opublikowano: 05.06.2023 r.
Śmietanka kremowa, żółtka jajek i cukier – to magiczna trójka, dzięki której powstaje creme brulee w Thermomixie. Dodajesz do tego mleko 2%, odrobinę ekstraktu waniliowego i już za chwilę cieszysz się deserem z chrupiącą, karmelizowaną skórką na wierzchu.
Składniki dla 4 porcji:
- Mleko 2% - 100 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Cukier - 50 g
- Cukier trzcinowy - 40 g
- Ekstrakt waniliowy - 2 ml
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, palnik do creme brûlée, okrągła kokilka średnica 10 cm, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Do naczynia miksującego wlej mleko, śmietankę, esencję waniliowa, żółtka i cukier (30g).
- Wymieszaj 10 s /obroty 5, następnie podgrzej 15 min/90 st. C/obroty 2.
- Masę przelej do kokilek.
- Kokilki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 st. C i piecz 50 minut.
- Deser odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Po schłodzeniu deser posyp odrobiną cukru i opal go specjalnym palnikiem do creme brulee.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny