Coquito blanco

Opublikowano: 26.11.2021 r.
Mleczko kokosowe, mleko skondensowane i rum – to trio, które sprawi, że coquito blanco w mig stanie się Twoim ulubionym napojem na zimowe wieczory. Gęsta konsystencja i połączenie kokosowej słodyczy z ciepłym uderzeniem alkoholu robią robotę! Mleko 3,2% jeszcze podkręca smak tej karaibskiej uczty.
Składniki dla 7 porcji:
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Mleczko kokosowe - 500 ml (2 szklanki)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 300 g
- Rum - 300 ml
- Przyprawy - cynamon, laska wanilii
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- mikser, szklanka typu old fashioned
Przepis krok po kroku
- W wysokim wąskim naczyniu umieść mleko, mleko kokosowe, mleko skondensowane.
- Laskę wanilii przekrój na pół i nożem wydobądź ziarenka, dodaj je do pojemnika i ubij składniki razem.
- Napój podawaj w szklankach posypany cynamonem, możesz dodać kostki lodu.
Komentarz dietetyka
Coquito blanco to koktajl z dodatkiem alkoholu. Nie powinny go spożywać osoby, które nie ukończyły 18 roku życia oraz kobiety w ciąży. Pozostałe osoby powinny również unikać spożywania dużych ilości alkoholu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny