Coq au vin
Opublikowano: 19.12.2022 r.
Kurczak, czerwone wino, czosnek, pieczarki, marchewka — to podstawowe składniki Coq au vin, francuskiej klasyki, która przyciąga smakiem i aromatem. Uduszone w winie mięso przechodzi głęboką metamorfozę, stając się soczyste i pełne smaku. Dodatek tymianku i szalotki sprawia, że danie nabiera niepowtarzalnego charakteru.
Składniki dla 6 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 1000 g
- Pieczarki - 500 g (1 opakowanie)
- Marchewka - 300 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Cebula szalotka - 200 g
- Tymianek świeży - 1 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Wino czerwone wytrawne - 500 g
- Mąka pszenna typ 550 - 50 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Kurczaka przypraw tymiankiem i obtocz w mące, przygotuj dużą brytfankę lub patelnię
- Pieczarki i marchew pokrój w plasterki i podsmaż na łyżce oleju, zdejmij.
- Na brytfankę dodaj kurczaka i resztę oleju, obsmaż z każdej strony.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mięso zalej winem, dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym i tymiankiem, zagotuj.
- Dodaj przesmażone pieczarki, marchew i szalotkę.
- Całość duś pod przykryciem przez ok. 45 minut, można na koniec całość włożyć do piekarnika, żeby mięso się przyrumieniło.
Komentarz dietetyka
Danie wykwintne, niskokaloryczne z niskim indeksem glikemicznym.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk