Coq au riesling
Opublikowano: 20.12.2022 r.
Kurczak, boczek, pieczarki, śmietanka kremowa i wino białe półwytrawne – te składniki grają główne role w Coq au riesling. To francuskie danie łączy delikatność kurczaka, aromatyczność boczku oraz kremowość sosu, podbijając smak białym winem. Aksamitny i pełen smaku, idealny na wyjątkowy obiad lub kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Boczek surowy - 100 g
- Masło - 50 g (1/4 kostki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 200 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Pieczarki - 500 g (1 opakowanie)
- Wino białe półwytrawne - 750 g (1 butelka)
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- W dużej patelni z grubym dnem roztop masło i wlej oliwę.
- Włóż pokrojony w kostkę boczek, zrumień i dodaj cebulę i czosnek.
- Smaż, aż cebula zrobi się miękka, następnie zdejmij cebulę z boczkiem z patelni.
- Włóż na patelnie przyprawionego solą i pieprzem kurczaka, obsmaż z każdej strony.
- Dodaj pieczarki, smaż kilka minut, następnie włóż ponownie boczek i cebulę.
- Wlej wino, zagotuj i duś pod przykryciem ok. 30 minut.
- Pod koniec wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu, możesz doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekana natka pietruszki.
Komentarz dietetyka
Danie jest bardzo tłuste, niewskazane osobom z chorobami serca.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk