Comber z jelenia
Opublikowano: 25.06.2022 r.
Udziec z jelenia, cebula, białe wytrawne wino, koniak, bulion warzywny – to podstawowe składniki przepisu na comber z jelenia. Dzięki połączeniu aromatycznych przypraw i delikatnego mięsa z jelenia, w efekcie powstaje wykwintne, ale jednocześnie nieskomplikowane danie, które zachwyci swoim smakiem i aromatem. Idealne na specjalne okazje i nie tylko!
Składniki dla 3 porcji:
- Udziec z jelenia - 600 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Wino białe wytrawne - 200 ml (1 szklanka)
- Koniak - 50 ml (1/4 szklanki)
- Bulion warzywny - 125 ml (1/2 szklanki)
- Sok z cytryny - 20 ml (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - ziele angielskie, jałowiec
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Przyprawy włóż do moździerza i rozgnieć je.
- Mięso natrzyj przyprawami i odstaw do lodówki na godzinę.
- W brytfanie rozgrzej olej rzepakowy, dodaj mięso i posiekaną w pióra cebulę.
- Wstaw naczynie do piekarnika na 200 st. C na 15 minut. Podlewaj bulionem.
- Następnie dodaj wino i koniak, piecz w niższej temperaturze przez 30 minut.
- Do powstałego wywaru dodaj odrobinę mąki i wymieszaj, powstanie pyszny sos.
Komentarz dietetyka
Tak przygotowane mięso możesz podawać z ziemniaczanym puree lub gruboziarnistą kaszą.
~ Oliwia Gawron, dietetyk