Comber jagnięcy pieczony
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Comber jagnięcy, oliwa z oliwek i świeży rozmaryn to kluczowe składniki tego pysznego dania. Do tego dodajemy odrobinę cytryny, która podkręca smak mięsa i sprawia, że jest delikatniejsze. Proste składniki, ale efekt wow jest gwarantowany! Pieczony comber jagnięcy to klasyka, która zachwyci każdego łasucha.
Składniki dla 4 porcji:
- Comber jagnięcy - 400 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Cytryna - 20 g
- Rozmaryn świeży - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cząber, kminek mielony, estragon świeży
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- Oliwę z oliwek zmieszaj z sokiem z cytryny i dodaj zioła.
- Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie zanurz w mieszance z olejem. Odstaw na 2 godziny.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp rozmarynem.
- Piecz 30 minut pod folią spożywczą, a następnie 40 minut bez niej w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny