Comber jagnięcy bez kości
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Comber jagnięcy, oliwa z oliwek i ocet winny - to główne składniki, które sprawią, że ten przepis na comber jagnięcy bez kości zachwyci Twoje kubki smakowe. Delikatne mięso jagnięce w połączeniu z aromatyczną oliwą oraz lekko kwaśnym ocetem tworzą idealną kompozycję smaków, której nikt nie będzie mógł się oprzeć. Bez zbędnych ceregieli, idealny na każdą okazję!
Składniki dla 6 porcji:
- Comber jagnięcy - 500 g
- Oliwa z oliwek - 75 ml
- Ocet winny - 40 ml
- Cebula - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, estragon świeży
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- Oliwę z oliwek zmieszaj z octem i dodaj zioła.
- Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie zanurz w mieszance z olejem. Odstaw na 2 godziny.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego z posiekaną w plasterki cebulą i piecz 30 minut pod folią spożywczą, a następnie 40 minut bez niej w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny