Ciorba de fasole

Opublikowano: 24.11.2021 r.
Fasola biała jaś, kiełbasa domowa i pomidory w puszce to trzy składniki, które robią robotę w ciorba de fasole. To tradycyjne danie z Rumunii jest jak ciepły uścisk w chłodny dzień. Do tego wrzucamy trochę marchewki, selera i papryki, a na koniec dorzucamy świeży koperek i natkę pietruszki dla extra aromatu.
Składniki dla 6 porcji:
- Fasola biała jaś nasiona suche - 400 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Pietruszka - 150 g (1 średnia sztuka)
- Seler korzeniowy - 150 g (pół małej sztuki)
- Kiełbasa domowa - 500 g
- Papryka czerwona - 300 g (2 małe sztuki)
- Pomidory w puszce - 800 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Najpierw namocz fasolę w zimnej wodzie.
- Wsyp ją do miski zalej wodą i odstaw na 12 godzin.
- Po tym czasie fasolę wypłucz czystą wodą, umieść w garnku wlej świeżą wodę (około 1 litra) i gotuj przez 30 minut.
- Cebulę obierz z łuski i posiekaj w drobną kostkę.
- Obierz marchew, seler i pietruszkę, pokrój w kostkę.
- Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut.
- Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych o pokrój w paski, dodaj do zupy.
- Dodaj pomidory z puszki, pokrojoną w talarki kiełbasę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Gotuj zupę jeszcze około 10 minut.
- Posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Ciorba de fasole to danie zawierające sporą ilość białka roślinnego i zwierzęcego. Danie dzięki zawartości warzyw korzeniowych jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny