Cinnamon rolls
![Cinnamon rolls Świeżo upieczone cynamonowe bułeczki](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/69/6928/main-l_l.webp)
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże, masło, jajka, mleko, cukier i cynamon - to najważniejsze składniki cudownie miękkich i pachnących cinnamon rolls. Dzięki świeżym drożdżom ciasto wyrasta jak marzenie, a cynamon i cukier tworzą niepowtarzalny wnętrzak, który rozpływa się w ustach. No, a masło? To ono dodaje boskiej maślaności każdemu kęsowi!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 700 g (3,5 szklanki)
- Drożdże świeże - 70 g
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Jajko - 4 szt.
- Mleko 3,2% - 350 ml (1,5 szklanki)
- Cukier - 250 g
- Cynamon - 30 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj.
- Odstaw na 15 minut.
- Do zaczynu dodaj mąkę, jajka i zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Ciepłe masło umieść w misce, dodaj cukier i cynamon, zmiksuj do połączenia składników.
- Ciasto rozwałkuj cienko i posmaruj masłem z cynamonem.
- Zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Bułeczki umieść w blaszce tak aby miały miejsce na wyrośnięcie.
- Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Cinnamon rolls to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Bułeczek nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Bułeczki zawierają mąkę pszenną, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny