Cielęcina w sosie

Opublikowano: 19.11.2021 r.
Cielęcina, czosnek, cebula i olej rzepakowy to kluczowe składniki, które nadadzą temu daniu wyrazisty smak i aromat. Z cielęciną jako głównym bohaterem, razem z dodatkiem czosnku i cebuli, przygotujesz soczyste mięso w pysznym, aromatycznym sosie. Mąka pszenna pomoże zagęścić sos, nadając mu odpowiedniej konsystencji.
Składniki dla 3 porcji:
- Cielęcina - 500 g
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.
- W brytfance rozgrzej olej rzepakowy.
- Usmaż kawałki mięsa z każdej strony, dodaj cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Do mięsa wlej 1/2 szklanki wody i dodaj świeże zioła.
- Duś mięso przez minumum 30 minut.
- Mąkę wymieszaj z odrobiną bulionu powstałego z gotowania i dodaj do brytfanki z mięsem.
- Dokładnie wymieszaj tak aby sos się zagęścił.
Komentarz dietetyka
Mięso z cielęciny jest niezwykle delikatne i aromatyczne, warto przygotowywać je na obiad.
~ Oliwia Gawron, dietetyk