Cielęcina duszona na maśle

Opublikowano: 03.12.2021 r.
Cielęcina, masło klarowane i świeża natka pietruszki to trio, które wyniesie Twój obiad na wyżyny smaku. Delikatne mięso cielęce duszone na maśle jest dosłownie rozpływające się w ustach, a aromatyczne zioła dodają mu świeżości. To niesamowicie smaczne i proste połączenie, które sprawi, że poczujesz się jak w domowej kuchni, gdzie każdy kęs to czysta przyjemność.
Składniki dla 4 porcji:
- Cielęcina - 500 g
- Masło klarowane - 25 g (1 łyżka)
- Masło - 70 g
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej masło klarowane.
- Cielęcinę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i natrzyj dobrze solą oraz pieprzem.
- Mięso smaż przez 2 minut na maśle klarowanym, następnie wyłóż na nie masło.
- Patelnie przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu, od czasu do czasu przewracając mięso.
- Cielęcinę duś do czasu całkowitego zmięknięcia.
- Na koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To dość ciężkostrawne danie, jednak dla osób zdrowych będzie zdrowym wyborem.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny