Cielęcina duszona
Opublikowano: 03.02.2022 r.
Cielęcina, marchewka, pietruszka i bulion warzywny – to podstawowe składniki, które tworzą duszoną cielęcinę, danie pełne smaku i aromatu. Delikatne mięso łączy się z warzywami oraz bulionem, tworząc soczystą, aromatyczną potrawę. Warto od czasu do czasu poświęcić chwilę na gotowanie tej potrawy, bo smak naprawdę wynagradza włożony wysiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Cielęcina - 500 g
- Marchewka - 140 g (3 sztuki)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Por - 50 g
- Bulion warzywny - 100 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 1 g
- Olej rzepakowy - 1 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Oprósz pieprzem.
- W garnku z grubym dnem podgrzej olej i podsmaż na nim mięso.
- Wlej ciepły bulion. Przykryj pokrywką i duś około 40 minut.
- W tym czasie obierz marchewkę i pietruszkę. Umyj warzywa razem z porem.
- Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę a pora w plasterki.
- Dołóż do garnka z mięsem, dopraw solą do smaku i duś kolejne 15 minut.
- Odlej kilka łyżek powstałego sosu do kubka. Dodaj mąkę, wymieszaj i wlej do garnka. Wymieszaj.
- Gotuj jeszcze 5 minut.
Komentarz dietetyka
Spożywając cielęcinę, dostarczymy wraz z nią znaczne ilości witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy i układ krwionośny.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk