Ciecierzyca w sosie pomidorowym
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Czosnek, ciecierzyca konserwowa, cebula i pomidory w puszce to kluczowe składniki tej pysznej potrawy. To sycąca i zdrowa kombinacja, która idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Te proste, ale aromatyczne dodatki tworzą niesamowicie smaczne danie, które jest szybkie do przygotowania i pełne wartości odżywczych.
Składniki dla 4 porcji:
- Czosnek - 40 g (8 ząbków)
- Ciecierzyca konserwowa - 500 g
- Cebula - 300 g (3 szt)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Pomidory w puszce - 375 g
- Przyprawy - sól, kminek mielony, imbir świeży, chilli, kolendra świeża, kolendra liście suszone, pieprz syczuański
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Do blendera włóż obrany czosnek, papryczki chilli i imbir i zmiksuj na pastę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż około 3 minut.
- Zmniejsz ogień i smaż, aż cebula się zrumieni, około 7 minut.
- Dodaj pastę czosnkową i smaż, mieszając, około 2 minuty.
- Dodaj kminek, kolendrę, pieprz syczuański i smaż przez 1 minutę.
- Dodaj pomidory i duś całość na średnim ogniu, aż zgęstnieje, około 6 minut.
- Dodaj ciecierzycę i 1 szklankę wody. Duś całość na wolnym ogniu przez około 8 minut.
- Dopraw ciecierzycę solą i udekoruj świeżą kolendrą.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, dostarczająca sporo białka i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny