Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą
Opublikowano: 24.05.2021 r.
Ciecierzyca konserwowa, soczysta kiełbasa podwawelska, aromatyczny czosnek, cebula i przecier pomidorowy – to kluczowe składniki, które nadadzą Twojemu daniu wyjątkowy smak i uczynią je prawdziwą ucztą. Połączenie tych prostych, ale wyrazistych elementów sprawia, że ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą to danie sycące i pełne głębokich smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 400 g
- Olej rzepakowy - 5 ml
- Kiełbasa podwawelska - 250 g
- Czosnek - 20 g
- Cebula - 200 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej na patelni olej. Kiełbasę pokrój w pół plasterki. Smaż aż kiełbasa się ładnie zarumieni - około 10 minut.
- Obierz czosnek i cebulę i posiekaj drobno. Dodaj do podsmażonej kiełbasy i smaż około 2 minuty.
- Dodaj ciecierzycę - razem z zalewą. Dodaj także 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie oraz łyżeczkę majeranku. Resztę przypraw (oprócz natki) dodaj według gustu. Całość gotuj 5 minut.
- Czas na przecier pomidorowy. Wlej go do reszty składników i wymieszaj. Gotuj ostatnie 15 minut, na niewielkiej mocy palnika i pod przykryciem. W razie potrzeby dodaj wodę lub domowy bulion.
- Gotową ciecierzycę po bretońsku podawaj ze świeżym pieczywem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Potrawa zawiera dobre źródło białka oraz węglowodanów pochodzące z ciecierzycy. Jest to danie syte i nie zawiera ogromnej ilości kilokalorii, o ile kiełbasa nie jest bardzo tłusta.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości