Ciasto zebra
Opublikowano: 29.05.2021 r.
Zacznijmy od najważniejszych składników do ciasta zebry: lekka mąka pszenna, jajka, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, biała oranżada i proszek kakaowy. To wszystko razem tworzy prawdziwy hit na rodzinne spotkania czy codzienne słodkie zachcianki. Warstwy ciemne i jasne układają się naprzemiennie, tworząc piękny, zebrze podobny wzór.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 300 g (2 pełne szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Cukier trzcinowy - 100 g (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 200 ml (3/4 szklanki)
- Oranżada biała(w płynie) - 250 ml (1 szklanka)
- Kakao 16% (proszek) - 60 g (3 kopiaste łyżki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżka)
- Przyprawy - cukier wanilinowy, cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka i żółtka do osobnych miseczek. Białka ubij z odrobiną soli na puszystą pianę.
- Do białek dodaj cukier i nie przestawaj ubijać. Gdy cukier będzie połączony z białkami dodawaj po jednym żółtku. Dodaj odrobinę cukru waniliowego i dalej ubijaj.
- Wciąż ubijając wlewaj powoli oranżadę, następnie olej. Ubij wszystko dokładnie i odstaw masę na 5 minut.
- Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Masę podziel na 2 równe części. Do jednej części wsyp kakao.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj naprzemiennie najpierw jedną masę, a następnie drugą.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasto ze względu na dużą ilość cukru i wysoki indeks glikemiczny nie powinno gościć zbyt często w menu. To nie będzie odpowiedni przepis dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny