Ciasto ze śmietaną
Opublikowano: 09.01.2022 r.
Mąka pszenna, masło, cukier, jajka i śmietana 18% to klucz do idealnego ciasta ze śmietaną. Te składniki tworzą pyszną kombinację, która sprawi, że każdy kawałek będzie rozkoszą dla podniebienia. Dodatek budyniu w proszku nadaje ciastu wyjątkowej konsystencji, a śmietana zapewnia mu niesamowitą lekkość i wilgotność.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 4 szt.
- Budyń (proszek) - 140 g (2 opakowania)
- Śmietana 18% - 500 g (2 opakowania)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia, 4 żółtka, masło.
- Zagnieć ciasto w rękach, możesz dodać kieliszek zimnej wody.
- Podziel ciasto na dwie części i uformuj z nich kule. Włóż do zamrażalnika na 30 minut.
- Białka ubij z cukrem za pomocą miksera. Dodaj śmietanę i budyń.
- Miksuj krem do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
- Jedną porcję ciasta wyłóż na blachę, możesz zetrzeć je na tarce lub wykroić niewielkie elementy. Łatwiej będzie się wylepiało blachę.
- Następie wlej krem na warstwę ciasta. Kolejną kulę ciasta zetrzyj na tarce tak, aby powstała kruszonka.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Zamiast śmietany możesz użyć także serka mascarpone w wersji light. Będzie się on charakteryzował niższą zawartością tłuszczu i cholesterolu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk