Ciasto ze śliwkami

Opublikowano: 07.04.2021 r.
Mąka pszenna, masło, jajko i kilogram soczystych śliwek to kluczowe składniki pysznego ciasta ze śliwkami. Delikatne ciasto, które zrobisz w mgnieniu oka, doskonale łączy się ze słodko-kwaśnym smakiem owoców, tworząc deser idealny na każdą okazję. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że wypiek jest puszysty i lekki.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 320 g (2,5 szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Proszek do pieczenia - 15 g (3 łyżeczki)
- Jajko - 1 szt. (1 sztuka)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Śliwki - 1000 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
- Masło pokrój w małą kostkę.
- Do miski z mąką dodaj masło i jajko.
- Całość wyrabiaj ręką lub mikserem na jednolite, gładkie ciasto, do połączenia wszystkich składników.
- Z powstałego ciasta uformuj kulę i zawiń ją w folię lub woreczek.
- Odłóż do lodówki na minimum 30 minut.
- W tym czasie umyj śliwki, przekrój je na pół i usuń pestki.
- Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie równe części.
- Pierwszą część rozwałkuj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłóż kawałki śliwek.
- Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią śliwki.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piecz w tej temperaturze ok. 50 min.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Posyp cukrem pudrem.