Ciasto ze śliwkami Thermomix
Opublikowano: 17.03.2022 r.
Jajka, cukier, olej i mąka pszenna to podstawowe składniki tego pysznego ciasta ze śliwkami z Thermomixa. Do tego dodajemy jeszcze cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a na wierzchu układamy soczyste śliwki, które idealnie komponują się z delikatnym, puszystym ciastem.
Składniki dla 12 porcji:
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 200 g
- Cukier waniliowy - 15 g (1 opakowanie)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Śliwki - 500 g (ok. 10 sztuk)
- Przyprawy - cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tortownica 26 cm, thermomix
Przepis krok po kroku
- Na noże naczynia Thermomixa nałóż motylek.
- Wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj 5 minut / obroty 4. Wyciągnij motylek.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wymieszaj obroty 1.5 przez 1 minutę.
- Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestkę.
- Wylej ciasto na formę i ułóż na wierzchu owoce.
- Piecz ok. 40 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
W domowych wypiekach możesz dowolnie zamieniać cukier na erytrol co zmniejszy, kaloryczność ciasta.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk