Ciasto ze śliwkami i budyniem
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Masło, cukier puder, śliwki i budyń – to główne składniki tego ciasta, które zasmakują każdemu łasuchowi. Żadne z tych składników nie jest bardzo wyszukane, ale razem tworzą wyjątkową kombinację smaków. Dodaj do tego mąkę, jajko i mleko, a całość zamień na pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 335 g (2,5 szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 1 szt.
- Cukier puder - 62 g (0,5 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Budyń (proszek) - 80 g (2 opakowania)
- Mleko 1,5% - 625 ml (2,5 szklanki)
- Śliwki - 1200 g (Przed usunięciem pestek)
- Kasza manna - 12 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, tarka, duża miska, papier do pieczenia, rózga, folia spożywcza, miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm, siekaczka do ciasta kruchego
Przepis krok po kroku
- Do miski lub na stolnicę wsyp mąkę, dodaj 4 łyżki cukru pudru, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia i jajko.
- Za pomocą siekaczki lub noża siekaj mąkę z masłem i jajkiem.
- Gdy powstanie kruszonka za pomocą dłoni zbierz ją w jedną kulkę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20-30 minut.
- Kiedy ciasto będzie się chłodzić przygotuj budyń.
- Zagotuj 3/4 mleka, w 1/4 rozpuść budyń oraz pozostałą ilość cukru pudru. Wlej do gotującego się mleka rozpuszczony budyń i energicznie mieszając doprowadź do bulgotania.
- Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
- Śliwki dokładnie umyj.
- Podziel je na połówki, usuń pestki i przełóż do miski. Pamiętaj aby sprawdzić czy nie są robaczywe.
- Do śliwek dodaj łyżkę kaszy manny i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto podziel na pół. Jedną połowę zawiń ponownie w folię i odłóż do zamrażarki. Pozostałą cześć rozpodobnij na dno blachy do pieczenia wyłożonej papierem.
- Spód piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Na upieczony spód połóż śliwki, wylej budyń i rozdrobnij drugą część ciasta.
- Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Ciasto ze śliwkami i budyniem to klasyczne ciasto, przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie kawałka takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki