Ciasto z wiśniami i kruszonką
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Masło, cukier, jajka, mąka pszenna, śmietana i oczywiście soczyste wiśnie to podstawowe składniki tego przepisu na ciasto z kruszonką, które podbiją serca wszystkich domowników. Orzechy włoskie dodają chrupkości, a odrobina proszku do pieczenia sprawia, że ciasto jest lekkie i puszyste.
Składniki dla 8 porcji:
- Masło - 250 g (200, 50)
- Cukier - 250 g (200, 50)
- Jajko - 2 szt.
- Śmietana 18% - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (140, 160)
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Wiśnie - 250 g
- Orzechy włoskie - 75 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Najpierw przygotuj kruszonkę. W misce umieść 50 g masła i 140 g mąki. Opuszkami palców wcieraj mąkę w masło, aż uzyskasz ciasto o konsystencji bułki tartej.
- Dodaj 50 g cukru i posiekane drobno kawałki orzecha włoskiego. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Za pomocą miksera ubij resztę masła i cukier razem, aż uzyskają kremową konsystencję.
- Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę, cały czas mieszając.
- Następnie delikatnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Ciasto dokładnie wyrób i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wiśnie wyłóż delikatnie na ciasto.
- Ciasto posyp przygotowaną kruszonką.
- Ciasto piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To ciasto, podobnie jak inne słodycze, nie powinno gościć w diecie zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny