Ciasto z winogronami

Opublikowano: 01.09.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier i olej rzepakowy tworzą bazę tego pysznego ciasta z winogronami. Dodaj do tego proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, a całość wzbogacą soczyste, zielone winogrona. Na koniec, dla odrobiny słodyczy, posyp ciasto cukrem pudrem. Idealne na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (pół szklanki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 3 g (pół łyżeczki)
- Winogrona zielone - 300 g (bezpestkowe)
- Cukier puder - 50 g (do posypania ciasta)
- Mąka ziemniaczana - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę wymieszaj w miejsce z dodatkiem proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.
- Jajka wybij do miski i ubij razem z cukrem na puszystą masę.
- Następnie do masy wlej cienkim strumieniem olej, ciągle miksując masę.
- Do masy wsyp mąkę i miksuj do połączenia składników.
- Winogrona oczyść, opłucz i dokładnie osusz.
- Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, a na jego wierzchu ułóż winogrona.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasto z winogronami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny