Ciasto z twarogu
Opublikowano: 27.12.2021 r.
Mąka pszenna, cukier, masło, jajka, ser twarogowy i wiśnie – te składniki to klucz do pysznego, domowego ciasta z twarogu. Wyobraź sobie słodkie, delikatne ciasto z kawałkami soczystych wiśni i lekkim, serowym wnętrzem. To połączenie smaków sprawi, że każde kęsy będą prawdziwą przyjemnością.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Masło - 125 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Ser twarogowy chudy - 200 g (1 kostka)
- Wiśnie - 250 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- 1/2 kostki twarogu zmiksuj z jajkami.
- Dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli.
- Następnie dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
- Ciasto przelej na blachę do pieczenia.
- Resztę twarogu zmiksuj z cukrem pudrem, posmaruj kremem wcześniej przygotowane ciasto.
- Dodaj wiśnie i upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do wykonania ciasta możesz użyć dowolnych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk