Ciasto z twarogiem

Opublikowano: 04.09.2023 r.
Mąka pszenna, twaróg półtłusty, jajka i masło to główne składniki pysznego ciasta z twarogiem. Do tego dodaj cukier, odrobinę sody oczyszczonej i proszek do pieczenia, a smakowite owoce – truskawki i jabłko – sprawią, że całość będzie nie tylko smakować wyśmienicie, ale i świetnie wyglądać.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Twaróg półtłusty - 250 g
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 170 g
- Soda oczyszczona - 5 g
- Cukier - 190 g
- Truskawki - 50 g
- Jabłko - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i rozdrobniony twaróg. Zmiksuj całość.
- Stopniowo dodawaj rozpuszczone masło i miksuj. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Połącz składniki mikserem. Ciasto ma być gęste.
- Ciasto wyłóż łyżką na formę zabezpieczoną papierem do pieczenia.
- Owoce pokrój w kostkę i wyłóż na wierzch ciasta, delikatnie wciskając.
- Ciasto piecz ok.50-60 min (w zależności od piekarnika) w 160 st. C.
- Ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny