Ciasto z truskawkami na szybko

Opublikowano: 08.06.2025 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna i soczyste truskawki - to zestaw na super szybkie i pyszne ciasto z truskawkami. Wystarczy wymieszać, upiec i gotowe!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt. (w temperaturze pokojowej)
- Cukier - 130 g
- Cukier wanilinowy - 16 g
- Olej rzepakowy - 125 ml (pół szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 240 g
- Truskawki - 500 g
- Cukier puder - 30 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w ćwiartki.
- Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier oraz cukier wanilinowy i ubijaj przy pomocy miksera na jasny krem (masę ubijaj przez około 10 minut).
- Następnie nie przerywając miksowania, wlej do masy olej cienkim strumieniem. Masę ubijaj przez 5 minut.
- Mąkę, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej przesiej do osobnej miski.
- Następnie do masy z białek dodawaj po 1/3 mąki i delikatnie wymieszaj na minimalnych obrotach miksera.
- Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posyp pokrojonymi truskawkami.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
- Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasto z truskawkami na szybko to doskonała propozycja na smaczny deser. Truskawki wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznych deserów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny