Ciasto z truskawkami i kruszonką
Opublikowano: 02.05.2021 r.
Masło roślinne, mąka pszenna, cukier, jajka i oczywiście soczyste truskawki – to kluczowe składniki na przepyszne ciasto z truskawkami i kruszonką. Idealne połączenie delikatnego ciasta i kwaskowatych truskawek, które uwieńczone jest chrupiącą, słodką kruszonką. Całość tworzy pyszny deser, który zachwyci każdego smakosza.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło roślinne - 300 g
- Mąka pszenna typ 750 - 300 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Cukier - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Truskawki - 500 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- 200 gramów masła i 150 gramów cukru utrzyj na jednolitą masę.
- W osobnej misce wymieszaj 200 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę cukru wanilinowego oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Do utartego masła dodawaj po jednym jajku i miksuj masę, aż użyjesz wszystkich jajek.
- Następnie dodaj mąkę i zmiksuj do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przelej do blaszki do pieczenia.
- Na wierzch ciasta ułóż umyte i pokrojone na pół truskawki.
- Przygotuj kruszonkę: wymieszaj pozostałe masło, mąkę i cukier przy użyciu rąk na grudkowate ciasto.
- Na wierzch ciasta rozsyp kruszonkę.
- Ciasto piecz przez 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu C (do momentu suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ciasto truskawkowe z kruszonką to doskonały pomysł na smaczną przekąskę w sezonie letnim. Jest to danie dość słodkie i kaloryczne, dlatego uważaj na jego ilość w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny