Ciasto z truskawkami i galaretką

Opublikowano: 01.05.2021 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna, truskawki i galaretka to kluczowe składniki tego pysznego ciasta. Wyobraź sobie puszysty biszkopt na bazie jajek, przyjemnie słodki dzięki cukrowi, a do tego kremowa warstwa mascarpone i śmietanki, zwieńczona świeżymi truskawkami i galaretką. To połączenie smaków i tekstur sprawia, że ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 15 porcji:
- Jajko - 4 szt. (4 średnie jajka)
 - Cukier - 50 g (1/4 szklanki)
 - Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 135 g (szklanka)
 - Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
 - Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
 - Śmietanka kremowa 36% - 200 ml (1 małe opakowanie)
 - Cukier - 24 g (2 łyżki)
 - Galaretka - 150 g (2 opakowania)
 - Truskawki - 500 g
 - Mascarpone - 250 g
 
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, rózga, miska
 
Przepis krok po kroku
- Oddziel żółtka od białek.
 - Białka zacznij ubijać mikserem.
 - Gdy będą już puszyste ale jeszcze nie sztywne dodawaj do nich po łyżce cukru. Wyjdzie 5 lekko kopiastych łyżek.
 - Gdy białka będą puszyste i błyszczące dodaj do nich po jednym żółtku, wciąż miksując.
 - Następnie małymi partiami lub delikatnym strumieniem wlewaj olej. Cały czas miksuj.
 - Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodawaj po łyżce mąki z dodatkiem proszku do pieczenia.
 - Gdy wszystkie składniki będą dokładnie wymieszane przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Biszkopt piecz 25 minut w temperaturze 170 stopni z włączoną funkcją grzałki góra i dół.
 - Po upieczeniu biszkopt dokładnie wystudź.
 - W czasie stygnięcia przygotuj masę.
 - Ubij śmietankę 30% z 3 łyżkami cukru.
 - Gdy śmietanka będzie puszysta dodaj do niej ser mascarpone i dokładnie wymieszaj.
 - Masę odstaw do lodówki.
 - Gdy biszkopt będzie stygł przygotuj galaretkę.
 - W 800 ml wrzątku rozpuść dwie galaretki (jedna na 500 ml wody) i pozostaw do schłodzenia.
 - Biszkopt możesz nasączyć mocną herbatą z cytryną.
 - Biszkopt pozostaw w foremce, przełóż na niego masę.
 - Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój w ćwiartki i połóż na masie.
 - Na truskawki wylej już tężejącą galaretkę.
 - Ciasto pozostaw w lodówce na minimum 3 godziny.
 
Komentarz dietetyka
Ciasto z truskawkami i galaretką to pyszne ciasto na zimno przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki