Ciasto z truskawkami bez pieczenia
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Herbatniki kakaowe, masło, ser twarogowy, śmietanka kremowa i oczywiście truskawki – to główne składniki niezwykle prostego i smacznego ciasta z truskawkami bez pieczenia. Wszystko, czego potrzebujesz, by stworzyć pyszny deser, który zachwyci każdego. Chrupiący spód z herbatników i aksamitna masa serowa z dodatkiem świeżych truskawek to prawdziwa uczta dla zmysłów!
Składniki dla 24 porcji:
- Herbatniki - 250 g (kakaowe)
- Masło - 100 g (6,5 łyżki)
- Ser twarogowy chudy - 1000 g (4 kostki)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (2 szklanki)
- Cukier - 30 g (3,1 łyżki)
- Truskawki - 300 g
- Galaretka - 225 g (3 opakowania truskawkowej bez cukru)
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- robot kuchenny, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, folia aluminiowa, okrągła forma do pieczenia 35 cm
Przepis krok po kroku
- Herbatniki kakaowe przełóż do robota kuchennego z założonymi nożami tnącymi.
- Rozdrobnij herbatniki, nie muszą być rozdrobnione ma pył ale dobrze aby były w jak najmniejszych kawałkach.
- Do herbatników dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
- Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- DO formy wysyp herbatniki, wyrównaj aby dokładnie pokryły całe dno i wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy.
- W garnku zagotuj 1 litr wody i rozpuść w niej galaretki z dodatkiem cukru. Odstaw do wystygnięcia.
- Do robota kuchennego z założonymi nożami tnącymi przełóż ser biały twarogowy i dokładnie zmiel.
- Do sera dodaj umyte i odszypułkowane truskawki. Zmiel razem dokładnie.
- Gdy galaretka wystygnie dodaj ją do sera z truskawkami i ponownie całość miel aż masa będzie gładka.
- Masę serową pozostaw na 10 minut w lodówce.
- Następnie wylej masę serową na wcześniej przygotowany spód. Dla pewności, że nic nie wypłynie do lodówki, formę możesz owinąć folią aluminiową.
- Chłodź ciasto 5 godzin.
Komentarz dietetyka
Ciasto z truskawkami bez pieczenia jest pyszną propozycją letniego deseru. Jedna porcja, która jest dość spora, dostarcza około 150 kcal. Aby ciasto było jeszcze zdrowsze cukier możesz zastąpić ksylitolem.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki