Ciasto z serków homogenizowanych
Opublikowano: 27.06.2022 r.
Ciasto z serków homogenizowanych to szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Potrzebujesz tylko kilku składników i cierpliwości, gdy będzie się chłodzić w lodówce.
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki - 200 g
- Masło - 60 g
- Serek homogenizowany waniliowy - 800 g
- Galaretka - 154 g (cytrynowa, 2 opakowania)
- Galaretka - 77 g (truskawkowa, 1 opakowanie)
- Truskawki - 700 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, tortownica 23 cm, miska, rondelek, malakser
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść w rondelku i chwilę przestudź.
- Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij na pył. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
- Gotową masą wyłóż dno tortownicy. Wyrównaj dokładnie. Włóż formę do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
- Rozpuść galaretki cytrynowe w 400 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i zostaw do ostygnięcia, aż zacznie wolno tężeć.
- Kilka truskawek (około 8 sztuk) umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w plasterki.
- Serki homogenizowane umieść w misce. Wolno miksując, wlej wystudzoną galaretkę.
- Plasterki truskawek ułóż na bokach formy.
- Powoli wlej masę serkową. Włóż tortownicę do lodówki na około 40 minut.
- Truskawkową galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku i zostaw do ostygnięcia.
- Pozostałe truskawki umyj i przekrój na pół.
- Na stężoną masę serkową ułóż połówki truskawek i zalej galaretką.
- Włóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny, by dobrze stężało.
Komentarz dietetyka
Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk