Ciasto z serem białym
Opublikowano: 29.06.2023 r.
Twaróg półtłusty, cukier, jajka, masło i cukier wanilinowy to główne składniki tego pysznego ciasta z serem białym. Z tą prostą receptą nie potrzebujesz wiele więcej, żeby stworzyć deser, który smakuje jak z babcinej kuchni. Skrobia ziemniaczana i odrobina mąki pszennej dodają tekstury, która sprawi, że każdy kęs będzie doskonały.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg półtłusty - 1000 g
- Cukier - 100 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier wanilinowy - 10 g
- Masło - 100 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g
- Mąka pszenna typ 500 - 15 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Twaróg zmiel drobno.
- Białka oddziel od żółtek do dwóch różnych naczyń.
- Żółtka ubij z miękkim masłem i cukrami na gęstą i puszystą pianę.
- Małymi partami dodawaj ser, cały czas mieszając.
- Przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę. Połącz ją delikatnie z masą serową za pomocą łyżki lub szpatułki.
- Sernik przelej delikatnie do foremki zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Piecz 60 minut w 170 stopniach.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny