Ciasto z samych żółtek

Opublikowano: 04.09.2023 r.
Żółtka jajek, mąka pszenna, mleko i cukier to kluczowe składniki w przepisie na wyjątkowe ciasto z samych żółtek. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ciasto jest lekkie i puszyste. To prosty sposób na wykorzystanie żółtek, jeśli akurat masz ich nadmiar w kuchni!
Składniki dla 8 porcji:
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g
- Mleko 3,2% - 75 ml
- Cukier - 50 g
- Proszek do pieczenia - 5 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, foremka keksówka
Przepis krok po kroku
- Formę na keks wysmaruj masłem. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka utrzyj na puch. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż powstanie puszysta i jasna masa. Delikatnie wlej mleko i miksuj 2 minuty.
- Nie przestając miksować, stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj, aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez ok. 35-40 minut do suchego patyczka.
- Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny