Ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blachę
Opublikowano: 23.04.2023 r.
Jajka, mąka pszenna, cukier i olej rzepakowy tworzą bazę tego pysznego ciasta z rabarbarem. Proszek do pieczenia i cukier wanilinowy nadają mu puszystości i aromatu, a cukier puder posłuży do lekkiego obsypania wierzchu. Rabarbar dodaje kwaśnego smaczku, który idealnie kontrastuje ze słodkim ciastem.
Składniki dla 8 porcji:
- Rabarbar - 150 g
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 280 g (2 szklanki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier wanilinowy - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 120 ml (1/2 szklanki)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wbij do miski i zmiksuj z cukrem.
- Stopniowo dodawaj olej rzepakowy, pod koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.
- Rabarbar umyj i oczyść, a następnie osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Wlej masę ciasta i dodaj kawałki rabarbaru.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować ciasto z dowolnymi owocami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk