Ciasto z rabarbarem na oleju

Opublikowano: 04.07.2025 r.
Rabarbar, mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, jajka, i proszek do pieczenia – to główne składniki tego ciasta z rabarbarem na oleju. Chcesz upiec coś pysznego na weekend? Sięgnij po ten przepis na miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto rabarbarowe. Przygotowanie jest proste, a efekt – zachwycający!
Składniki dla 12 porcji:
- Rabarbar - 550 g (5 łodyg)
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g (1,5 szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (0,5 szklanki)
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i ubijaj mikserem na puszystą i jasną masę.
- Po około 5 minutach jajka powinny być puszyste. Nie przerywają miksowania, dodawaj stopniowo olej.
- Do masy jajecznej partiami dodawaj mąkę, miksuj na małych obrotach miksera.
- Dno blachy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem.
- Do tortownicy wylej ciasto.
- Rabarbar umyj i pokrój w kostkę. Połóż na ciasto.
- Piecz około 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasto z rabarbarem na oleju jest klasycznym ciastem. Spożywanie go raz na jakiś czas, jako kawałek ciasta po niedzielnym obiedzie absolutnie nie wypłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki