Ciasto z porzeczkami i galaretką
Opublikowano: 30.12.2021 r.
Mąka pszenna, cukier, jajka, porzeczki i galaretka – to właśnie te składniki sprawią, że ciasto z porzeczkami i galaretką zachwyci Twoje podniebienie. Dodaj do tego delikatny serek mascarpone, a otrzymasz deser, który łączy w sobie wilgotne ciasto, kwaskowate owoce oraz lekkość galaretki. To smaczna propozycja, która świetnie sprawdzi się na letnie popołudnia.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Jajko - 6 szt.
- Galaretka - 75 g (1 opakowanie)
- Porzeczki czerwone - 400 g
- Mascarpone - 300 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
- Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wlej ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.
- Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody.
- Wstaw do lodówki, aby stężała.
- Galaretkę wymieszaj z mascarpone.
- Zetnij wierzch ciasta i wyłóż na nim porzeczki.
- Wylej galaretkę z mascarpone i schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.
Komentarz dietetyka
Ciasto z porzeczkami i galaretką to słodki wypiek, który powinniśmy spożywać maksymalnie raz w tygodniu. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu lub chorujące na cukrzycę powinny spożywać słodkie wypieki jeszcze rzadziej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny