Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
Opublikowano: 08.02.2022 r.
Masło, miód, jabłka, gruszka i orzechy włoskie – to główne składniki, które nadają temu ciastu niepowtarzalny smak. Połączyliśmy je z płatkami owsianymi i mlekiem, a wszystko związało jedno jajko. Idealny sposób na zdrowy deser lub słodką przekąskę na jesienne popołudnie.
Składniki dla 10 porcji:
- Płatki owsiane - 200 g (bezglutenowe)
- Mleko 2% - 300 ml
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 100 g
- Miód - 60 g
- Jabłko - 300 g (2 sztuki)
- Gruszka - 200 g (1 duża sztuka)
- Orzechy włoskie - 80 g
- Przyprawy - skórka z cytryny, sok z cytryny, cynamon, bezglutenowy proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W garnku ugotuj płatki owsiane na mleku. Mleko jedynie zagotuj. Ostudź.
- Gdy płatki będą chłodne, rozgrzej piekarnik na 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Jabłka i gruszkę obierz. Pokrój je w drobną kostkę. Zalej sokiem z połowy cytryny i wymieszaj ze skórką startą z cytryny.
- Orzechy posiekaj nożem (nie za drobno).
- Zmiksuj masło wraz z miodem.
- Dodaj jajko oraz łyżeczkę cynamonu. Zmiksuj.
- Do składników dodaj ostudzone płatki oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość zmiksuj.
- Do masy dodaj owoce oraz orzechy. Wymieszaj za pomocą łyżki.
- Przełóż masę do blaszki i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 45 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto zawiera dużo błonnika. Orzechy dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważne w diecie. W przepisie nie ma cukru stołowego.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości