Ciasto z owocami z kompotu
Opublikowano: 15.06.2022 r.
Jajka, cukier, owoce z kompotu i jogurt grecki — to główne składniki tego prostego ciasta z owocami z kompotu. Jajka i cukier zapewniają puszystość i słodycz, owoce z kompotu dodają wilgotności i soczystości, a jogurt grecki nadaje całości kremową konsystencję. Idealne na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 250 g
- Owoce z kompotu - 400 g
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Jogurt grecki pełnotłusty - 200 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka.
- Dodaj cukier i ubij do powstania białej masy.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- Wlej olej i dodaj jogurt grecki.
- Zmiksuj całość dokładnie.
- Dodaj owoce z kompotu i wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
- Wystudź ciasto i pokrój na porcje.
Komentarz dietetyka
Ciasto z owocami z kompotu to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto zawiera średnią ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny