Ciasto z nutellą i sucharkami
Opublikowano: 20.01.2023 r.
Sucharki, Nutella, śmietanka kremowa i serek waniliowy tworzą bazę tego pysznego ciasta. Te składniki idealnie ze sobą współgrają, tworząc wyjątkową konsystencję i smak, którym trudno się oprzeć. Całość dopełniają wiśnie i wiśniowa galaretka, dodając nieco owocowej świeżości.
Składniki dla 16 porcji:
- Sucharki bez cukru - 230 g
- Krem czekoladowy typu nutella - 350 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Serek homogenizowany waniliowy - 400 g
- Żelatyna - 25 g
- Galaretka - 150 g (wiśniowa)
- Wiśnie - 500 g
- Przyprawy - żelatyna
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Sucharki rozdrobnij na małe kawałki. Możesz je również zblendować.
- Do sucharków dodaj nutellę i wymieszaj dokładnie.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłóż masę z nutelli i sucharków, dobrze dociśnij i wyrównaj. Włóż tortownicę do lodówki.
- Galaretki rozpuść w trzech szklankach wody (750 ml). Odstaw do ostygnięcia.
- Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Do dużej szklanej miski wlej śmietanę i ubij ją, aż będzie sztywna.
- Dodaj do śmietany serki waniliowe i dokładnie wymieszaj.
- Ostudzoną żelatynę wlej cienką strużką do masy z bitej śmietany i serka, mieszając ciągle mikserem.
- Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki na 30 minut.
- Wiśnie umyj i wydryluj. Ułóż je na ostudzonym cieście. Powoli wylej na wierzch galaretkę wiśniową.
- Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarz dietetyka
Wraz ze 100 g wiśni dostarczymy tylko 50 kcal i aż 1,6 g błonnika. Ze względu na dużą zawartość witaminy C to świetne rozwiązanie dla osób, które potrzebują wsparcia dla układu odpornościowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk