Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
Opublikowano: 20.02.2022 r.
Jajka, mascarpone, truskawki i biała czekolada tworzą pyszne ciasto z musem truskawkowym, które rozpływa się w ustach. Dodatek śmietanki kremowej i kakaowego spodu sprawia, że deser ten jest wyjątkowo lekki, a galaretka nadaje mu świeżości i idealnie zgrywa się z owocami.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 70 ml
- Mascarpone - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Czekolada biała - 150 g
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Truskawki - 500 g
- Galaretka - 160 g (2 galaretki)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, blender, duża miska, blaszka do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
- W osobnej misce łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
- Masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C.
- Kremówkę ubijamy na gęsty krem. Do osobnej miski przekładamy mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej. Składniki miksujemy. Do masy z czekoladą dodajemy ubitą kremówkę oraz cukier puder. Ponownie całość miksujemy. Gotową przekładamy na upieczony biszkopt.
- Truskawki blendujemy. Dodajemy do nich ugotowane galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu. Mieszamy. Stężałą galaretką zalewamy ciasto i ostawiamy do lodówki.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk