Ciasto z mrożonych truskawek
Opublikowano: 25.11.2021 r.
Mąka pszenna, cukier, jajka, mrożone truskawki i olej rzepakowy to kluczowe składniki tego prostego ciasta. Dzięki truskawkom masz gwarantowany soczysty i owocowy smak, a olej rzepakowy sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne i miękkie. To szybki i nieskomplikowany przepis, idealny na każdą okazję.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 4 szt.
- Truskawki mrożone - 500 g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Przyprawy - cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Jajka rozbij do miski i utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj olej i dokładnie wymieszaj.
- Mąkę przesiej przez sito, połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Suche składniki wsyp do utartych jajek i dokładnie wymieszaj.
- Wylej ciasto na blachę i dodaj wcześniej rozmrożone truskawki.
- Koniecznie odlej sok, który powstał z truskawek.
- Upiecz ciasto przez 50 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Wykorzystaj przepis na ciasto z mrożonymi owcami, gdy nie masz dostępu do świeżych. Straty witamin w porównaniu owoców świeżych i mrożonych nie są duże.
~ Oliwia Gawron, dietetyk