Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia
Opublikowano: 23.02.2022 r.
Śmietanka kremowa, mleko skondensowane słodzone, truskawki i galaretka tworzą bazę tego pysznego ciasta bez pieczenia. Biszkopty dodają chrupkości, idealnie komponując się z kremową masą i owocami.
Składniki dla 10 porcji:
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 szklanki)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 300 g
- Truskawki mrożone - 400 g
- Galaretka - 150 g
- Biszkopty - 200 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- W misce umieść śmietanę kremówkę, mleko skondensowane oraz truskawki i zblenduj.
- Rozpuść galaretkę w 200 ml gorącej wody i dodaj do masy śmietanowej.
- Wymieszaj masę.
- Blaszkę wyłóż folią spożywczą.
- Spód blaszki wyłóż biszkoptami i wlej masę śmietanową.
- Schłodź ciasto w lodówce przez 6-8 godzin.
Komentarz dietetyka
Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia to domowe ciasto zawierające dużą ilość kalorii. Nie powinny go spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej oraz diabetycy. Ciasto zawiera dużą ilość cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny