Ciasto z mleka w proszku
Opublikowano: 27.01.2022 r.
Mleko w proszku, cukier, masło, kakao i herbatniki – to właśnie te składniki sprawiają, że ciasto z mleka w proszku jest tak wyjątkowe. Mieszanka tych podstawowych składników tworzy pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Co więcej, to idealna receptura na szybki i łatwy w przygotowaniu smakołyk dla każdego łasucha.
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko w proszku - 400 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Kakao 16% (proszek) - 70 g (7 łyżek)
- Herbatniki - 200 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, blaszka do pieczenia, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Herbatniki kruszymy na drobne kawałki.
- Wlej wodę do garnka (1/2 szklanki) oraz dodaj masło i cukier. Całość zagotuj, a cukier powinien się rozpuścić.
- Garnek zdejmij z palnika. Dodaj mleko w proszku i kakao. Całość energicznie mieszaj do połączenia się składników.
- Pod koniec dodaj herbatniki i ponownie całość zamieszaj. Masę przelej do blaszki.
- Gotowe ciasto odstaw do lodówki, aby zastygło.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk