Ciasto z miodem
Opublikowano: 29.09.2022 r.
Jajka, miód, orzechy laskowe – to one nadają temu ciastu wyjątkowy charakter. Puszyste, lekko wilgotne i pełne subtelnej słodyczy, dzięki soda oczyszczona ciasto pięknie rośnie, a sok z cytryny dodaje delikatnej nuty świeżości. To połączenie sprawia, że każde kawałek rozpływa się w ustach i cieszy podniebienie.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Miód - 30 g (3 łyżki)
- Soda oczyszczona - 10 g (1 łyżeczka)
- Orzechy laskowe - 60 g (1/4 szklanki)
- Cukier puder - 125 g (1/2 szklanki)
- Sok z cytryny - 50 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku podgrzej, cukier, jajka i miód.
- Wsyp mąkę i sodę oczyszczoną. Wlej masę co blaszki do pieczenia.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
- Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej ostudzone ciasto, całość posyp posiekanymi orzechami.
Komentarz dietetyka
Możesz użyć dowolnych orzechów do ciasta miodowego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk