Ciasto z mikrofali
Opublikowano: 27.12.2021 r.
Mąka pszenna, kakao, cukier trzcinowy, maliny, mleko i masło – oto, co potrzebujesz, żeby zrobić błyskawiczne ciasto z mikrofali. Wszystko łączysz w kubku, wkładasz do mikrofali i za kilka minut masz pyszny deser gotowy do podania. To idealna opcja, kiedy nagle masz ochotę na coś słodkiego, a nie chce Ci się specjalnie piec.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 łyżki)
- Kakao 16% (proszek) - 10 g (1 łyżka)
- Cukier trzcinowy - 10 g (1 łyżka)
- Maliny - 20 g (2 łyżki)
- Mleko 2% - 30 ml (3 łyżki)
- Masło - 30 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, szklanka
Przepis krok po kroku
- Mąkę wymieszaj z kakao i cukrem.
- W rondelku lub mikrofali rozpuść masło.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki z rozpuszczonym masłem.
- Dodawaj mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
- Powstałą masę przelej do szklanki o pojemności 250 ml i posyp malinami.
- Włóż szklankę do mikrofali na max. 2 minuty.
Komentarz dietetyka
Nie musisz przygotowywać całej blachy ciasta, gdy tylko Ty masz na nie ochotę. Przygotuj jedną mini porcję tylko dla siebie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk