Ciasto z masłem orzechowym

Opublikowano: 01.05.2021 r.
Masło orzechowe, gorzka czekolada, masełko i jajka to podstawowe składniki tego intensywnego ciasta. Do tego dorzucamy kakaowy proszek i trochę cukru trzcinowego, żeby wszystko dobrze się zgrało. Na koniec dochodzi elegancka śmietanka kremówka i orzechy arachidowe dla chrupkości. Razem tworzą idealnie bogate i maślane ciacho z nutą orzechową!
Składniki dla 15 porcji:
- Czekolada gorzka - 100 g (1 tabliczki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier trzcinowy - 150 g (1 szklanka)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 135 g (1 szklanka)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 100 g (5 łyżek)
- Cukier puder - 60 g (0,5 szklanki)
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml (1 małe opakowanie)
- Czekolada mleczna - 100 g (1 tabliczka)
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 75 g (3 garści)
- Mleko 1,5% - 48 ml (4 łyżki)
- Olej kokosowy - 24 ml (2 łyżki)
- Mascarpone - 100 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, szpatułka, miseczka
Przepis krok po kroku
- W misce ubij masło ze szklanką cukru trzcinowego.
- Do masła dodawaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj mikserem.
- Do masła dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z kakao.
- Gdy całość jest dokładnie wymieszana przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem.
- Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Całkowicie wystudź po upieczeniu.
- Śmietankę 30% ubij, dodaj mascarpone, cukier puder i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj.
- Masę wylej na ciasto, włożone do formy.
- Czekoladę mleczną roztop i dodaj do niej 1 łyżkę oleju kokosowego i 2 łyżki mleka. Tak samo przygotuj czekoladę gorzką.
- Na wierzch ciasta wylej mleczną czekoladę, zrób wzroki czekoladą gorzką, posyp posiekanymi orzechami ziemnymi i pozostaw do ochłodzenia w lodówce.
Komentarz dietetyka
Ciasto z masłem orzechowym to pyszne ciasto na zimno przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki