Ciasto z mascarpone i kajmakiem
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa 36%, kajmak i mąka pszenna - to główne składniki ciasta z mascarpone i kajmakiem. Dzięki nim ciasto jest wyjątkowo kremowe i pełne smaku, z delikatnie słodką nutą. Dodatek kajmaku sprawia, że nabiera on przyjemnego, karmelowego aromatu, a orzechy arachidowe doskonale uzupełniają całość chrupiącą teksturą i charakterystycznym smakiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Mascarpone - 1000 g
- Cukier puder - 200 g
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Masło - 150 g
- Cukier - 100 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Śmietana 18% - 25 g
- Kajmak - 200 g
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 80 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i śmietanę.
- Rozetrzyj składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta.
- Dodaj żółtka i zagnieć ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę. Włóż do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozłóż na formę pokrytą papier do pieczenia i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i mascarpone. Całość ubij na gładką masę.
- Masę serową wyłóż na spód ciasta.
- Ciasto ozdób kajmakiem i posiekanymi orzechami.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny