Ciasto z masą krówkową
Opublikowano: 16.08.2022 r.
Kajmak, orzechy włoskie i kakao – to trio odpowiada za niezapomniany smak ciasta z masą krówkową. Do tego trochę mąki, cukru, jajek i oleju rzepakowego, żeby wszystko się ładnie połączyło. No i oczywiście mleko, żeby masa była kremowa. Prosty przepis, a efekt – palce lizać!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier - 150 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Proszek do pieczenia - 10 g
- Olej rzepakowy - 125 ml (pół szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Kajmak - 400 g
- Orzechy włoskie - 150 g (posiekane)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao.
- Do drugiej miski wbij jajka i dodaj do nich olej oraz mleko.
- Dodaj mokre składniki do suchych i przy pomocy miksera zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Masą przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch masy czekoladowej łyżką nakładaj masę kajmakową.
- Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ciasto z masą krówkową to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny