Ciasto z masą kajmakową
Opublikowano: 04.12.2021 r.
Mascarpone, masa krówkowa i śmietanka kremowa – to serce pysznego ciasta z masą kajmakową. W połączeniu z herbatnikami i chrupiącymi płatkami migdałów, zyskujesz deser, który rozpływa się w ustach. Słodycz kajmaku idealnie komponuje się z delikatnością mascarpone, tworząc wyjątkowo apetyczny efekt końcowy. Sprawdź, jak te składniki współgrają w tym przepisie!
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 200 g (20 sztuk)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 36% - 180 ml (1 opakowanie)
- Masa krówkowa - 400 g (1 puszka)
- Migdały - płatki - 120 g (1 garści)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mascarpone i śmietankę zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Herbatniki wyłóż na blaszce.
- Na spód z ciastek wyłóż słodki krem.
- Następnie na masę kremową wyłóż masę kajmakową z puszki i całość posyp płatkami migdałów.
- Włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Komentarz dietetyka
Domowe wypieki będą na pewno lepszym rozwiązaniem niż kupne słodycze.
~ Oliwia Gawron, dietetyk