Ciasto z mandarynkami
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Mandarynki, jogurt naturalny i oliwa z oliwek to kluczowe składniki tego pysznego ciasta z mandarynkami. Dodaj do tego jajka, mąkę i cukier puder, a masz przepis na aromatyczny wypiek, który idealnie sprawdzi się na weekendowe popołudnie. Aromatyczne mandarynki w syropie nadają mu wyjątkowego smaku, a proszek do pieczenia zapewnia puszystość.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukier puder - 170 g (3/4 szklanki)
- Mandarynka - 260 g
- Mandarynki w syropie - 130 ml
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 270 g (1 i 3/4 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 75 ml
- Jogurt naturalny - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, gałka muszkatołowa, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- W rondelku umieść 1/2 szklanki wody i 70 g cukru pudru. Dodaj do nich pokrojone w plastry mandarynki. Całość gotuj 15 minut.
- Po ugotowaniu odstaw je na bok do ostygnięcia.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczeni i ułóż na niej plastry mandarynek.
- Mandarynki z puszki pokrój na małe kawałeczki.
- Kawałki mandarynki umieść w blenderze i zblenduj całość na mus.
- W misce ubij jajka i pozostałą część cukru na puszystą masę, przez około 5 minut. Następnie powoli wlewaj do niej oliwę z oliwek, ciągle ubijając.
- Dodaj mąkę, szczyptę soli, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia, całość delikatnie wymieszaj mikserem. Następnie wlej jogurt i kontynuuj mieszanie, aż do połączenia. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i mus mandarynkowy.
- Ciasto wylej do formy, przykrywając plastry mandarynek.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
- Ciasto schłodź, następnie wyciągnij je z formy, obracając je do góry nogami.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny