Ciasto z malinami i mascarpone
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa i maliny - brzmi pysznie, prawda? W tym przepisie na ciasto z malinami i mascarpone te trzy składniki tworzą niezwykłe połączenie. Do tego dodaj odrobinę mąki, masła i cukru, a dostaniesz wyjątkowy smakołyk. Idealna konsystencja i smak, na który zasługuje każdy łasuch!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Masło - 150 g
- Cukier - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Mascarpone - 500 g
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Cukier puder - 50 g
- Maliny - 350 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spód ciasto.
- Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
- W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dodaj serek mascarpone.
- Do kremu dodaj 3/4 malin i wymieszaj łyżką. Gotowy krem wyłóż na ciasto.
- Resztą malin udekoruj ciasto.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny