Ciasto z malinami i galaretką
Opublikowano: 12.01.2022 r.
Maliny, galaretka, śmietanka kremowa i jajka to klucz do naszego pysznego ciasta. Do tego trochę mąki pszennej, skrobi ziemniaczanej i cukru. Galaretka, którą zalewamy maliny, dodaje świeżości i koloru, a bita śmietana nadaje całości lekkości. Ten przepis to idealne połączenie owocowego smaku z kremową konsystencją!
Składniki dla 14 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 105 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g
- Cukier - 165 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Cukier puder - 40 g
- Galaretka - 154 g (2 opakowania)
- Maliny - 350 g
- Kakao 16% (proszek) - 20 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia, śmietan-fix, aromat cytrynowy
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Zrób biszkopt: mąkę wymieszaj z kakao oraz łyżeczką proszku do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek. Zacznij ubijać białka, dodając stopniowo cukier.
- Dodawaj po jednym żółtku, stale miksując.
- Na końcu dodawaj stopniowo mąkę z kakao.
- Miksuj do połączenia składników.
- Masę wlej do blaszki, wyrównaj i piecz około pół godziny. Gdy biszkopt będzie upieczony, ostudź go.
- Przygotuj galaretkę. Rozpuść je w 900 ml gorącej wody. Ostudź.
- Masę zrób jak biszkopt będzie zimny: śmietankę ubij z dwoma opakowaniami śmietan-fixu, kilkoma kroplami aromatu oraz cukrem pudrem.
- Na zimny biszkopt wyłóż bitą śmietanę.
- Do zimnej galaretki dodaj maliny.
- Jak galaretka będzie tężała, wylej ją na wierzch ciasta.
- Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki, by galaretka stężała.
Komentarz dietetyka
Ciasto ma średni indeks glikemiczny. Jest bogaty w przeciwutleniacze pochodzące z malin i kakao.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości